Het is winter, bij ons thuis het jaargetijde waarin wij ’s avonds spelletjes doen.De opmerking die ik kreeg was: wat heeft het uitvaartwensen spel te maken met de gezelligheid van een spelletje doen.

Dat wilde ik graag zelf ervaren en daarom heb ik samen met mijn man en kinderen het spel gespeeld.Het werd een bijzondere avond met een lach en een traan en misschien nog het belangrijkste: het gaf duidelijkheid over wensen en zaken waar nog over nagedacht kan worden.

Wat is er mogelijk bij een uitvaart? Wat wil ik zelf? Of laat ik de keuze aan mijn nabestaanden? Je krijgt antwoord op deze en meer vragen tijdens het spelen van het uitvaartwensenspel.

Cathelijne de Vries heeft het uitvaartwensenspel ontwikkeld als eindopdracht voor haar opleiding tot uitvaartbegeleider in 2012. In 2014 overleed Cathelijne aan de gevolgen van kanker. De wens van Cathelijne was om het uitvaartwensenspel uit te geven zodat haar doel: “In gesprek gaan over een goed afscheid” breder uitgedragen zou worden. Na het overlijden van Cathelijne besluit haar familie deze wens uit te laten komen.

Het doel van het spel is om op een luchtige manier met elkaar in gesprek te gaan over de dood en om je bewust te worden van je wensen en die van anderen rondom de dood.

Marianne van Bennekom van Purper Uitvaartzorg is overtuigd van het belang van het spel. “het is zo fijn voor nabestaanden om te weten wat de overleden zelf gewild zou hebben”. Het geeft steun om te doen wat de overledene zijn/haar laatste wens was. Wanneer men zegt: “doe maar wat jullie willen” wordt het ingewikkeld, vooral als mensen niet op een lijn zitten. Dan is het nog belangrijker dat men terug kan vallen op de wens van de overledene.Later vragen nabestaanden zich vaak af:” hebben we het goed gedaan”, want een uitvaart kan je maar één keer doen.

Het spel is bedoeld voor 2 tot 6 deelnemers en doet een beetje denken aan mens-erger-je-niet met pionnen, dobbelsteen en kaartjes met 6 categorieën. Zo krijg je bij feit of fabel, religie en rituelen en eens of oneens stellingen voorgelegd. Zoals “Aanwezigen bij een uitvaart dragen geen spijker- korte broek” Bij sommige categorieën kun je een goed of fout antwoord geven. Bij anderen gaat het erom dat er een gesprek op gang komt.Met dit exclusieve uitvaartwensenspel kan ik mij onderscheiden in persoonlijke aandacht, informatievoorziening en bewustwording.

Het uitvaartwensenspel biedt gelegenheid om op een taboedoorbrekende manier met elkaar in gesprek te gaan over de dood (als deze hopelijk nog niet zo nabij is) en zo persoonlijk contact te leggen.Ik leen het spel uit aan stervensbegeleiders, rouwtherapeuten, hospices, inloophuizen en zorginstellingen. Maar ook families die met elkaar in gesprek willen gaan mogen het lenen. Ikzelf kan het spel begeleiden wanneer daar behoefte aan is.Ik lever er een wensenboekje bij zodat mensen direct de wensen op papier kunnen zetten en een document overhouden aan het spel waar de nabestaanden een uitvaart op maat mee kunnen organiseren.Mail of bel mij voor meer informatie.

Hartelijke groet,
Marianne van Bennekom
Purper Uitvaartzorg

marianne@uitvaartflevoland.nl
06-13030086
www.uitvaartflevoland.nl