NOORD-SCHARWOUDE - Zaterdag 13 april vindt de feestelijke opening plaats van een expositie met landschapsschilderijen van Jentsje Popma, de Friese schilder die zijn leeftijd – hij is 97 jaar – nog geen enkel obstakel vindt om rustig door te gaan met schilderen. Met deze tentoonstelling viert de galerie tevens haar vijfjarig bestaan.
Qua stijl en onderwerp past het werk van Jentsje Popma perfect in de galerie; denk ook aan de landschappen van Dirk Breed. Popma’s gestileerde landschappen zijn geschilderd met forse, trefzekere streken met een brede kwast. Opvallende kleuren zijn helder groen, geel en wit. Popma heeft altijd gewerkt in de Hollandse traditie van het werken ‘en plein air’, in het veld dus. Alleen zo kon hij de juiste sfeer, kleuren, lijnen en vormen van de landschappen waarnemen. Uitgestrekte akkers, lange dijken en grazige weiden voeren de boventoon in zijn werk. Dat lijkt op nostalgie, nu het landschap vooral economisch moet renderen. Maar met zijn schilderijen wil Popma ook pleiten voor een betere bescherming van het landschap voor de komende generaties.
Vrijwel al het werk komt direct uit het atelier van Popma dat hij samen met zijn schilderijen in 2015 schonk aan de stichting Nijkleaster die in Jorwert een bezinningsoord wil vestigen; eerst in het Radboudkerkje; later in een ‘echt’ klooster. Dat de keuze op Jorwert zou vallen, heeft veel te maken met de Geert Maks succesroman Hoe God uit Jorwert verdween. Met de verkoopopbrengst moet dat klooster deels worden bekostigd.
Jentsje Popma (Leeuwarden, 1921) werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam en aan de Rijksacademie in Amsterdam. Naast het schilderen was hij actief als ontwerper van glas-in-loodramen en werkte hij als beeldhouwer. Ook gaf hij les aan de Minerva-academie in Groningen.
De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 2 juni.
Kijk hier voor meer info.