ZUID-SCHARWOUDE - Bij Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude is de oogst van de druiven in volle gang. Komende week zullen de laatste druiven worden geoogst door de werkers van De Koen.
De selectie van de druiven vindt plaats op het veld en vraagt veel tijd en aandacht, zodat de mooiste druiven in de wijnmakerij kunnen worden verwerkt tot prijswinnende wijnen. Hier worden eerst de steeltjes van de druiven gehaald, omdat in die steeltjes veel bitterstof (tannine ) zit. De rode druiven gaan daarna in vaten waar de gist wordt toe gevoegd en de vergisting begint. Na tien tot twaalf dagen is alle suiker omgezet en wordt er geperst.
De druiven voor de witte wijn worden na het ontstelen direct geperst en dan wordt de gist bij het druivensap gedaan om de omzetting van de suiker naar alcohol op gang te brengen.
Als de wijnen klaar zijn worden ze over geheveld in schone vaten om in de winter maanden te rijpen, waarna in het komend voorjaar de wijnen worden gecuveerd en gebotteld. Na de oogst is men bij de Koen al weer volop bezig met de Kerstdrukte, want er is veel vraag naar de wijnen, die ook te koop zijn in de wijnwinkel aan de Westelijke Randweg in Zuid-Scharwoude. De winkel is op vrijdag en zaterdag open.