Een win-win-win situatie
Toen vanuit het centraal bureau van Allente in Broek op Langedijk de vraag aan o.a. Basisschool de Helix en Basisschool De Kleine en Grote Beer in Heerhugowaard werd gesteld of er groepen en leerkrachten wilden meewerken aan de Supporter van Schoon actie, hoefden Diane Radsma (leerkracht groep 7 en 8 van De Kleine en Grote Beer) en haar leerlingen niet lang na te denken. "Ja, natuurlijk doen we mee! Hiermee benadrukken we enerzijds bij onze leerlingen dat afval gooien op straat not done is en anderzijds is het gelijk een gezonde en coronaproof buitenactiviteit. Daarbij maken we hiermee ook nog eens als school en als Allente een duidelijk statement. Een win-win-win situatie!"
Zoveel meer dan alleen afval opruimen
Diane vertelt dat er door de kinderen een schedeltje van een vogeltje werd gevonden. Dat was natuurlijk een 'grote vangst' en reuze interessant. Eenmaal terug in de klas kregen de kinderen de opdracht om het schedeltje zo goed mogelijk na te tekenen. "Ik ben zo trots op de kinderen, want ze werkten enorm goed samen. Het was de bedoeling dat we een half uur naar buiten gingen maar doordat er zoveel enthousiasme was zijn we uiteindelijk een uur op pad geweest". Helaas leverde de opruimronde bij meerdere kinderen ook hele vieze schoenen op: allemaal hondenpoep. Door deze ergernis zijn de kinderen ook direct in de pen geklommen om een brief te schrijven aan de burgemeester om hier samen een oplossing voor te bedenken.
Ook groep 4/5 van De Kleine en Grote Beer deed mee met de actie. Het viel de kinderen op dat er vooral in de bosjes heel veel afval ligt. Doordat de kinderen het afval met een afvalgrijper konden oppakken werd het al direct heel interessant. Even oefenen, maar al snel hadden ze het trucje door en werden ze met de minuut actiever & sneller én ontstond er spontaan een wedstrijd wie het meeste afval verzamelde. Met als gevolg dat ze ook nog eens flink hun spierballen aan het trainen waren, die zakken werden behoorlijk zwaar. Zo werd de buurt opruimen ineens een actieve gymles!
Ook verschillende BSO's (Buitenschoolse Opvang) in Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Broek op Langedijk en Sint Pancras zagen deze activiteit als een welkome, nuttige en leuke afwisseling. Doordat de BSO's nog steeds alleen open zijn als noodopvang zijn de mogelijkheden voor activiteiten ook erg beperkt, terwijl er normaal juist van alles georganiseerd wordt.
Oproep van kinderen aan alle bewoners
Nu de kinderen zelf gezien hebben hoeveel afval er nog steeds op straat ligt zijn ze het er allemaal over eens dat hier verandering in moet komen. Dus ze doen hierbij een oproep aan alle bewoners van de gemeente: "Gooi niets op straat, dat is slecht voor de aarde en de straat ziet er veel mooier uit als het schoon is!"
Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Heerhugowaard & Langedijk
De gemeentewerf in Heerhugowaard regelde in totaal maar liefst 100 afvalgrijpers, ringen voor de vuilniszakken en andere toebehoren zodat er zoveel mogelijk kinderen, scholen en BSO's mee konden doen. "Volgend jaar beginnen we nog eerder met de organisatie zodat we meer materialen kunnen lenen en nog meer locaties mee kunnen doen. Dit enthousiasme werkt aanstekelijk en smaakt naar meer!", aldus Tim Emmerik, BSO coördinator Allente.