DIJK EN WAARD -De vrijdag voor Koningsdag is de traditionele jaarlijkse lintjesregen. Vrijdag 25 april kregen veertien Dijk en Waarders een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Allen ontvingen zij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau, uit handen van burgemeester Maarten Poorter.


Aansluitend vond de Aubade plaats, waarvoor alle Dijk en Waardse gedecoreerden die ooit een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen voor hun jarenlange en waardevolle inzet voor de samenleving, zijn uitgenodigd.

De gedecoreerden zijn:

De heer A.G. (Ton) Botman Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Botman (14-01-1962) is onderscheiden met een Koninklijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange en uitzonderlijke inzet voor voetbalvereniging SVW'27. Sinds 1986 is hij onafgebroken actief als vrijwilliger binnen de club en vervult hij een breed scala aan taken bij de vereniging. Zijn betrokkenheid begon als bestuurslid, waarna hij verschillende functies op zich nam, waaronder secretaris (sinds 2013), penningmeester (sinds 2019, momenteel ook in dubbelrol als bestuurslid), en coördinator senioren (sinds 1986). Daarnaast was hij lange tijd wedstrijdsecretaris en onderhield hij de contacten met de KNVB (1999-2024), regelde hij wekelijks scheidsrechters (1992-2024), en was hij jeugdleider (1992-2013). Ook op organisatorisch en technisch vlak leverde hij een belangrijke bijdrage. Sinds 2000 is hij IT-coördinator samen met zijn broer Menno en sinds 2019 verantwoordelijk voor de contributie-inning. Bovendien speelt hij een belangrijke rol in de organisatie van diverse toernooien, zoals bedrijfsvoetbal, 35+ voetbal en zaalvoetbal, evenals de Waardcup en Dijk & Waard Futsal Cup. Sinds 2013 is de heer Botman ook actief als vrijwilliger bij het ophalen van oud papier voor de vereniging. Daarnaast schrijft hij sinds 2013 in memoriam stukjes bij het overlijden van clubleden. Gemiddeld besteedt de heer Botman 16 uur per week aan zijn vrijwilligerswerk bij SVW'27.

De heer J.A.M. (Jos) Dekker Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Dekker (09-07-1951) zet zich al decennialang in voor de gemeenschap. Sinds januari 1992 is hij bestuurslid van de R.K. Begrafenis en Crematievereniging St. Jozef. Ook was hij actief als drager bij begrafenissen. In de jaren voor 2016 stond de heer Dekker er grotendeels alleen voor. Hij was het aanspreekpunt voor leden en de uitvaartleidster en ondersteunde haar bij avondwakes, begrafenissen en crematies. Ook buiten de vereniging was hij actief. Sinds 2011 verzorgt hij het groenonderhoud van de begraafplaats en de tuin van de R.K. Parochie van de Heilige Familie in Heerhugowaard 't Kruis. Daar verrichtte hij jarenlang allerlei hand- en spandiensten. In 2014 startte de heer Dekker met vrijwilligerswerk bij Stichting Den Huygen Dijck en maakt hij deel uit van het onderhoudsteam. Hij heeft zich ten volle ingezet voor het behoud van het museum en het museumterrein.

De heer M.J. (Marcel) Dekker Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Dekker (28-07-1959) is sinds 2007 actief als commissielid en bestuurslid van het Kruizergrastoernooi. Hij regelt de horeca en werft vrijwilligers. Al 15 edities zorgde hij voor eten en drinken voor deelnemers. Sinds 2009 is hij betrokken bij de Parochiële Caritas Instelling (PCI) in Heerhugowaard. Deze organisatie helpt mensen in nood met voedselacties, sinterklaasacties, het uitdelen van goederen en financiële ondersteuning. Hij werkt hierbij samen met organisaties zoals het InterKerkelijk Diaconaal Overlegorgaan (IKDO) en het Platform Armoedebestrijding Heerhugowaard (PAH). Sinds 2014 is de heer Dekker vrijwilliger bij Stichting Dijk en Waard voor Elkaar. De afgelopen drie jaar is hij daar ook bestuurslid en kluscoördinator. Hij coördineert klussen, zet projecten op en begeleidt vrijwilligers. Dit heeft geleid tot een groei in het aantal aangevraagde klussen binnen de gemeente. De heer Dekker werkt sinds 2016 in een betaalde functie bij de kustwacht.

De heer W.J.C.M. (Wil) Does Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Does (13-08-1949) sloot zich in 1966 op 17-jarige leeftijd aan bij de Diatonica's. Hij speelde piano en maakte arrangementen voor het orkest en combo. Dit deed hij 25 jaar lang, gemiddeld 12 uur per week. Daarnaast is hij al 60 jaar actief als organist bij de Bavo-parochie. Hij speelt tijdens vieringen, inloopochtenden, bijeenkomsten van de Vrienden van de Bavo, de KBO, de 4 mei-herdenking en de sinterklaasintocht. Tot 2015 was hij vaste organist voor drie koren van de parochie. Daarna bleef hij actief als vrijwilliger, onder andere voor het Bavokoor en de Bavokids. De heer Does maakt arrangementen, ondersteunt muzikale activiteiten zoals musicals en uitvoeringen in de kerk, en stemt het orgel. Sinds 10 jaar is hij gastheer tijdens de open ochtenden, waar hij ook orgel speelt. Sinds 2004 is hij ook vrijwilliger bij de Pieterraad Stichting. Hij speelt piano bij zangmiddagen, herdenkingsbijeenkomsten en de kerstmaaltijd voor bewoners. Dit doet hij wekelijks. De heer Does vervult al tientallen jaren diverse muzikale en ondersteunende taken op vrijwillige basis, zowel binnen de parochie als in de zorg.

Mevrouw A. (Annette) Klinkert Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Van 1990 tot 2007 was mevrouw Klinkert (23-01-1962) actief binnen de vrouwen Kolfclub DIO, eerst als bestuurslid en later als de eerste vrouwelijke voorzitter. Door de erfelijke hartspierziekte PLN moest zij haar voorzitterschap van de Koninklijke Nederlandse Kolfbond beëindigen. Sinds 2014 is zij als vrijwilliger betrokken bij de stichting genetische hartspierziekte PLN. Na een harttransplantatie in 2017 is haar inzet verder toegenomen. Ze organiseert bijeenkomsten voor dragers van de aandoening, bevordert contact tussen lotgenoten en zet zich in voor het vinden van een behandeling. Ook doet zij onderzoek naar de genealogie van PLN binnen families.

Mevrouw A.E. (Annelies) Kloosterboer Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Kloosterboer (05-06-1958) is sinds 2008 actief bij de Historische Vereniging Sint Pancras. Ze verzorgt informatieve ondersteuning en is sinds 2010 dorpsgids. Ze deelt haar kennis over lokale geschiedenis en families, en is betrokken bij de ledenvergaderingen. Vanaf 1999 is zij actief binnen de kerkelijke geloofsgemeenschap in Sint Pancras. Ze begon als oppas tijdens kerkdiensten en was later betrokken bij jeugdwerk, het comité voor het 100-jarig jubileum in 2004, en het vrijwilligerswerk na de kerkfusie. Ze verzorgt adressen voor de bloemengroet, bezorgt het kerkblad, regelt vervoer met de kerkauto en hielp bij het welkom of afscheid van predikanten. Sinds 1994 organiseert mevrouw Kloosterboer de jaarlijkse collecte voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Eerst in Sint Pancras en later ook in Langedijk. Ze is verantwoordelijk voor het hele traject van organisatie tot afhandeling. Van 1994 tot 2010 gaf zij EHBO-les op basisschool Het Baken en ondersteunde zij als vrijwilliger lokale evenementen. Daarnaast is mevrouw Kloosterboer al ruim 18 jaar actief als raadslid. Ze begon in Langedijk bij Kleurrijk Langedijk en is nu raadslid bij Lokaal Dijk en Waard in de gelijknamige gemeente.

De heer M. (Marco) Kroon Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Kroon (16-04-1962) is sinds 1986 actief voor de kerken in Veenhuizen en Heerhugowaard. Hij is betrokken bij het beheer en onderhoud van de Veenhuizerkerk en houdt toezicht op het gebruik van het gebouw. Sinds 2011 verzorgt hij de administratie van de begraafplaats bij de Ontmoetingskerk. Vanaf 1994 vertegenwoordigt hij de Veenhuizerkerk in het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Heerhugowaard. Sinds 1991 is hij voorzitter en secretaris van de Algemene Uitvaartvereniging 'De Laatste Eer'. Hij organiseert de jaarlijkse kermis, klaverjasavonden en kinderspelen in Veenhuizen en is sinds 1991 ook secretaris van Stichting Dorpshuis Veenhuizen. Binnen LTO Noord was hij tussen 1997 en heden actief als bestuurslid met de portefeuille veehouderij, eerst in Heerhugowaard en later binnen de fusie-afdeling HLS. Bij Schaakclub Aartswoud is hij sinds 1997 lid en sinds 2008 bestuurslid. In 2023 werd hij penningmeester. Hij is verantwoordelijk voor praktische zaken, materiaalbeheer en de lief- en leedcommissie. De heer Kroon combineert zijn brede maatschappelijke inzet met zijn werk als veehouder.

Mevrouw A.C. (Annet) Kroon-Beemsterboer Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Kroon-Beemsterboer (27-12-1962) is sinds 1987 actief binnen de kerkelijke gemeenschap van Veenhuizen. Als koster van de Veenhuizerkerk coördineert zij activiteiten, onderhoud, publicaties en organiseert ze onder andere de Open Monumentendag. Van 1993 tot ca. 2005 was mevrouw sectielid in de Parochieraad en daarna nog enige jaren notulist. Daarnaast verzorgde zij jarenlang het secretariaat van de parochie en de kerkbijdrage aan het Dorpsblad. Ze was ook betrokken bij de sectie Diaconie en het opstarten van het Lourdeswerk in Heerhugowaard. Sinds 1992 organiseert Kroon-Beemsterboer samen met haar echtgenoot - ook gedecoreerd -de kermis in Veenhuizen. Ze vervult daar verschillende taken tijdens de driedaagse festiviteiten, van planning tot begeleiding van spelonderdelen. Ook coördineerde mevrouw de jaarlijkse schoonmaakactie voor zwerfafval in het dorp. Binnen Vrouwen van Nu vervulde zij twee termijnen als secretaris en was ze medeorganisator van het 80-jarig jubileum. Al meer dan 30 jaar is zij actief bij toneelvereniging TOGIDO als lid, penningmeester, secretaresse en souffleuse. Van 2001 tot 2019 was mevrouw Kroon vrijwilliger bij een handbalvereniging. Ze coachte teams, maakte planningen voor zaal- en kantinediensten en begeleidde wedstrijden.

De heer T.E. (Ton) Oosterling Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Oosterling (15-06-1949) is al ruim 37 jaar vrijwilliger bij voetbalvereniging KSV in Heerhugowaard. In 1987 is hij begonnen als jeugdcoach- en trainer. Vervolgens is hij vier jaar jeugdvoorzitter geweest en daarna nog ruim zes jaar voorzitter. In 2022 nam hij afscheid als voorzitter van de vereniging en heeft hij hiervoor een gemeentelijke onderscheiding, toen nog de Zilveren Reiger, ontvangen voor zijn inzet. Tot op heden maakt hij deel uit van de technische dienst en onderhoudsploeg van KSV en is nog bijna dagelijks op het sportcomplex aanwezig.

Mevrouw C.A.M. (Lia) Pancras-van Diepen Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Pancras-van Diepen (15-10-1953) is al sinds het begin betrokken bij de Tour de Waard in Heerhugowaard. Vanaf de eerste editie was zij als vrijwilliger actief. Ze voerde taken uit die vaak buiten de aandacht vallen, zoals het schoonmaken van kleedlokalen. De laatste jaren bemant zij tijdens de wielerronde de oversteekplaats, waar zij zorgt voor de veiligheid van renners en publiek. Vanaf 1985 tot 2000 was zij betrokken bij Kindcentrum De Zevensprong. Ze ging mee op schoolreisjes, hielp bij het opbouwen van decors voor de musicals en voerde schoonmaaktaken uit. Ook is mevrouw Pancras-van Diepen al ruim 30 jaar vrijwilliger bij voetbalvereniging SVW'27. Ze stond aan de basis van de dames-zaalvoetbaltak, was lid van de zaalvoetbalcommissie en hielp jarenlang mee in de schoonmaakploeg. Tot op heden draait zij diensten in de kantine en is actief tijdens het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Sinds 2000 zet ze zich in bij Reigersdaal, waar zij helpt tijdens evenementen. Vanaf 2019 is mevrouw Pancras-van Diepen daarnaast actief voor het Popkoor en begeleidt ze cliënten naar de locatie. Ook helpt zij bij activiteiten van Buurtcafé Centrum 31.

Mevrouw A.A.M. (Ans) Rendering-Brink Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Rendering-Brink (31-07-1956) was tussen 1977 en 1984 actief bestuurslid en contactpersoon voor kantinevrijwilligers tijdens een renovatieperiode. Sinds 1995 is zij op diverse manieren actief binnen de parochie Heilig Hart van Jezus in Heerhugowaard de Noord. Zij organiseerde het jaarlijkse Heilig Hartfeest, werkte mee aan parochiegidsenprojecten en aan samenwerking met wijkagenten. Ze was actief bij het welkomstcomité, het secretariaat, de drukwerkgroep, de catering, de bloemengroep, het werkteam, de tuingroep, en de werving van vrijwilligers. Van 2015 tot 2024 was zij lid van de Heilig Hartraad en coördineerde zij onder andere de wijkcontactpersonen, kerkbalans en andere activiteiten. Sinds 2006 is ze vrijwilliger bij Tour de Waard. Mevrouw verzorgt daar de catering voor vrijwilligers en genodigden, maakt lunch voor het bestuur en helpt bij het opruimen van sponsoruitingen. Ook is zij gastvrouw bij bestuursvergaderingen. Sinds 2018 is zij betrokken bij Stichting Dorpshuis, waar ze het schoonmaakwerk coördineert en meewerkt aan aanpassingen in het gebouw. Ze regelt tevens jaarlijks een kerstpresentje voor vrijwilligers. Vanaf 2018 is mevrouw Rendering-Brink ook collecteorganisator voor de Hersenstichting in Heerhugowaard.

Mevrouw C.M.M. (Nel) Smit-Beers Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Smit-Beers (02-09-1947) is sinds 1969 actief als vrijwilligster bij handbalvereniging Hugo Girls. Zij heeft van 1969 tot 1985 als wedstrijdsecretaris in het bestuur gezeten. Daarnaast heeft zij ook bijna 50 jaar als scheidsrechter opgetreden, waarvan een aantal jaar op eerste divisieniveau. Hierna is zij nog tot 73-jarige leeftijd verenigingsscheidsrechter geweest. Zij heeft ook de teams van haar dochters getraind en jarenlang gecoacht, van junior tot senior. Zelf heeft mevrouw jarenlang op doel gestaan en ook keeperstraining gegeven bij Hugo Girls.

Mevrouw D. (Dirkje) van Zanten-Meijlink Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw van Zanten-Meijlink (01-06-1942) is sinds 1991 vrijwilliger bij Magentazorg in Zuyder Waert. Zij begon in de avonddienst, waar zij bewoners voorlas, spelletjes deed en hapjes maakte. Daarna was zij actief als wandelvrijwilliger en kookte zij met bewoners. Vanwege haar interesse in kleding begon zij een tweedehands kledinginitiatief. Elke donderdag haalde ze de kleding tevoorschijn en presenteerde deze voor de bewoners. Af en toe organiseerde ze modeshows in het restaurant van Zuyder Waert. Toen de centrale hal werd verbouwd, werd besloten een echte winkel in te richten. De winkel kreeg de naam 'De Boetiek'. Sindsdien etaleert mevrouw Van Zanten-Meijlink de kleding op een vaste, professionele manier. Tot enkele jaren geleden was ze meerdere dagen en dagdelen per week actief in verschillende vrijwilligersfuncties. Naar schatting heeft ze tussen de 15.000 en 20.000 uur vrijwilligerswerk verricht. De opbrengsten van De Boetiek zijn ten goede gekomen aan diverse projecten voor de bewoners.

De heer C.M.S. (Kees) van der Zwet Slotenmaker Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer van der Zwet Slotenmaker (05-04-1946) is sinds 1991 lid van Kanovereniging Odysseus. Hij gaf aan beschikbaar te zijn voor hulp waar nodig en werd al snel een van de meest actieve leden. Hij gaf instructie aan nieuwe leden en voerde allerlei onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit. Zijn technische vaardigheden vielen op binnen de vereniging. In december 2013 brandde de accommodatie van de vereniging af. Voor de herbouw was eigen inzet noodzakelijk. De heer Van der Zwet Slotenmaker speelde hierin een grote rol. Hij werkte drie jaar lang bijna al zijn vrije uren aan de wederopbouw van het clubgebouw. Ook na de afronding bleef hij actief betrokken bij het onderhoud. Sinds 2008 is hij vrijwilliger bij zorgboerderij Astresia. Hij voert daar diverse klussen uit en heeft onder andere een geitenhok gebouwd. Daarnaast verricht de heer Van der Zwet Slotenmaker verschillende werkzaamheden voor mensen in zijn omgeving. Hij helpt met praktische klussen in en om het huis en wordt door meerdere mensen regelmatig benaderd voor ondersteuning. Zijn inzet bij zowel de kanovereniging als de zorgboerderij is tot op heden onverminderd actief.