DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft donderdag 11 februari, ingestemd met het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. De nieuwe gemeente Dijk en Waard is daarmee een grote stap dichterbij gekomen. Het wetsvoorstel wordt nu nog in de Eerste Kamer besproken. Wanneer ook deze instemt is de fusie van beide gemeenten definitief per 1 januari 2022.


De Tweede Kamer sprak in het debat vandaag over vijf wetsvoorstellen voor samenvoegingen/herindelingen. Twee daarvan in Brabant en drie in Noord-Holland. De nieuwe naam van de gemeente 'Dijk en Waard' oogstte lof. Meerdere fracties stonden stil bij geluiden uit de kernen Sint Pancras en Koedijk over het samengaan met Heerhugowaard. Een motie van de VVD, CDA en SGP om de positie van Sint Pancras en Koedijk na 2 jaar te evalueren, is aangenomen. Een evaluatie is reeds voorzien in het kernenbeleid. De Tweede Kamermotie ondersteunt dat voornemen.

Belangrijke mijlpaal
Burgemeester Kompier van Langedijk: "Het is voor Langedijk een lang proces geweest, dat is gestart in 2013. Dat de Tweede Kamer nu instemt met het wetsvoorstel is een belangrijke mijlpaal. We zijn dit fusieproces ingegaan omdat we er van overtuigd zijn dat een fusie met Heerhugowaard ons beide als één gemeente sterker maakt voor de toekomst. De nieuwe gemeente bestaat straks uit een stad (met meerdere unieke wijken) en acht kernen, elk met hun eigen kenmerken, cultuur en identiteit. We koesteren die eigen identiteiten op weg naar en straks in Dijk en Waard en geven elke kern aandacht met ons kernenbeleid. Daarmee willen we als gemeente dicht bij onze inwoners blijven staan."

Afstevenen op Dijk en Waard
Ook burgemeester Blase van Heerhugowaard is blij met de instemming van de Tweede Kamer, vlak voor het verkiezingsreces van de Kamer ingaat. "Dit is een belangrijk besluit. We kunnen op volle kracht doorgaan met onze voorbereidingen op de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Maar eerst in november verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad."