LANGEDIJK - In de strijd tegen de Japanse duizendknoop is gemeente Langedijk gestart met een nieuwe bestrijdingstechniek. Door middel van elektrolyse wordt de Japanse duizendknoop tot in de wortel geëlektrocuteerd waardoor de plant uitgeput raakt en uiteindelijk sterft.


De Japanse duizendknoop is een woekerplant, die veel schade kan toebrengen aan tuinen en plantsoenen en ook dwars door rioolbuizen, wegen en zelfs funderingen groeit. Hij wordt door zijn meerdere gezichten vaak niet meteen als onkruid herkent. Zo bloeit hij in augustus/september met crèmewitte, soms witroze bloemen. Door zijn groeikracht en relatieve ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen is de Japanse duizendknoop moeilijk te bestrijden op plekken waar hij eenmaal goed geworteld is.

De gemeente verwijdert de Japanse duizendknoop uit de openbare ruimte. In juni is gestart met elektrolyse behandeling. Naar verwachting duren de werkzaamheden drie weken. De behandeling moet daarna nog drie tot vier keer herhaald worden. De methode is zeer effectief en natuurvriendelijk omdat er geen gebruikgemaakt wordt van chemicaliën. Speciaal opgeleide mensen voeren de werkzaamheden uit. Met een lans wordt de plant geëlektrocuteerd tot in de wortels. Hierdoor ontstaat schade aan de cellen van de plant waardoor de Japanse duizendknoop uitgeput raakt en afsterft.

Na een evaluatie wordt gekeken of de techniek volgend jaar ook in de nieuwe gemeente Dijk en Waard gebruikt gaat worden.