Strategische omgevingsvisie, wat is dat ook al weer?
Dijk en Waard is voor veel mensen een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en te ontspannen. We willen dat de gemeente voor iedereen een thuis blijft, nu en in de toekomst. In de omgevingsvisie kijken we daarom vooruit naar 2047, het jaar waarin Dijk en Waard 25 jaar bestaat. Hoe ziet de gemeente er dan uit? Waar bouwen we woningen? Waar wekken we duurzame energie op? Waar werken, studeren, winkelen en recreëren we? Hoe verplaatsen we ons en waar laten we onze auto? En hoe groen is en blijft Dijk en Waard? Het plan brengt alles samen en beschrijft onze doelen. Helaas is de ruimte beperkt, dus moeten we slimme keuzes maken. Die keuzes beschrijven we in de strategische omgevingsvisie.
Dit vond u ervan
In april en mei kon de voorlopige strategische omgevingsvisie bekeken worden. Met de campagne 'Dijk en Waard kijkt verder' zijn inwoners, ondernemers en anderen uitgenodigd om op een toegankelijke manier hun mening te geven. Via kijk.dijkenwaard.nl kon men aangeven het eens of oneens te zijn met 10 stellingen uit de strategische omgevingsvisie, elk met een korte toelichting. Voor meer informatie konden bezoekers de publieksversie van de visie raadplegen, een begrijpelijke samenvatting van het plan.In totaal hebben 890 unieke bezoekers hun mening gegeven. Dit aantal is hoger dan verwacht en daar zijn we ontzettend blij mee. De tien stellingen zijn overwegend positief ontvangen. De stelling 'bestaande bedrijventerreinen beter benutten' krijgt de meeste steun, met 92% eens. Hoewel de stelling 'geen woningen bouwen op het platteland' wat meer discussie opriep, is toch 64% het ermee eens. 'Parkeren om de hoek' kreeg de minste steun, maar alsnog toont 41% hier begrip voor.Ook onze jongste inwoners hebben hun mening gedeeld. Wethouder Nils Langedijk bezocht zes basisscholen, waar de kinderen van groep 6 hun dromen voor hun buurt op papier zetten. Spelen en sporten kwamen vaak terug in de tekeningen. De kleurrijke kunstwerken waren twee weken lang te bewonderen in het gemeentehuis.
Reacties en zienswijzen
Werken aan een mooie gemeente doen we samen. Daarom hebben we de mogelijkheid geboden om inhoudelijk te reageren op de strategische omgevingsvisie, zowel anoniem als persoonlijk. Reacties met persoonsgegevens werden daarbij behandeld als formele zienswijzen. De reacties liepen uiteen: van complimenten tot suggesties, zoals de aanleg van fietsroutes met fietstunnels en de bouw van appartementen voor ouderen. Ook over parkeren hebben we, zoals verwacht, diverse opmerkingen ontvangen.Dijk en Waard blijft groeien en met die groei neemt ook het aantal auto's toe. Om te zorgen dat iedereen dicht bij huis kan blijven parkeren, voeren we het nieuwe parkeerbeleid stap voor stap in. Daarnaast maakt een aantal inwoners zich zorgen over de mogelijke komst van windturbines en zonnepanelen. In 2021 heeft de gemeenteraad al gebieden in Dijk en Waard vastgesteld die geschikt zijn voor het opwekken van duurzame energie, de zogenaamde RES-zoekgebieden. Deze gebieden zijn opgenomen in de strategische omgevingsvisie. Binnen de Regionale Energiestrategie (RES) worden mogelijke projecten verder uitgewerkt. Zodra er concrete plannen zijn, komen voorwaarden zoals geluid aan bod en betrekken we inwoners en (belangen)groepen hierbij. Het onderzoek van HVC naar windmolens in het RES-zoekgebied Alton zit nog in de verkennende fase.
Wat hebben we er mee gedaan?
In totaal hebben we 148 zienswijzen ontvangen. Alle zienswijzen zijn zorgvuldig beoordeeld op hun bijdrage aan een gezonde leefomgeving. In de strategische omgevingsvisie staan de plannen voor de gemeente in grote lijnen beschreven. Zienswijzen op detailniveau komen aan bod tijdens de uitvoering. Inwoners en (belangen)organisaties hebben tussentijds bericht ontvangen. Zodra de gemeenteraad een definitief besluit heeft genomen over de strategische omgevingsvisie ontvangen zij een persoonlijk bericht met antwoord op hun zienswijze.Op basis van de ingediende reacties en ingediende zienswijzen zijn enkele aanpassingen doorgevoerd in de strategische omgevingsvisie. Zo is er onder andere meer aandacht gekomen voor recreatie. Ook zijn de mogelijkheden voor woningbouw in het stedelijk gebied en in kleinere kernen duidelijker omschreven. Daarnaast is het begrip 'herkomstwaarde' als belangrijke pijler opgenomen. Dit betekent dat we bij herbestemmingen niet alleen naar de toekomst kijken, maar ook de historische waarde in ere houden.
Besluit door de gemeenteraad
Voordat de gemeenteraad besluit over de omgevingsvisie zijn de effecten daarvan onderzocht in een verplicht omgevingseffectrapport (OER). Hieruit blijkt dat de ambities en maatregelen uit de strategische omgevingsvisie over het algemeen een positieve invloed hebben op de leefomgeving. De commissie m.e.r. (milieueffectrapportage) heeft het ontwerp omgevingseffectrapport niet op alle punten positief beoordeeld. Door de ambitie om meer woningen te bouwen komen er ook veel auto's bij en dit heeft een negatief effect op de leefomgeving. Dit is in de definitieve versie van het omgevingseffectrapport ook zo opgenomen. Daarom moeten we aan de slag met mobiliteit en het opwekken van duurzame energie.De zienswijzennota, aangepaste strategische omgevingsvisie en omgevingseffectrapportage liggen op dit moment bij de gemeenteraad. Op 8 oktober is de politieke tafel waar de strategische omgevingsvisie wordt besproken; inwoners en (belangen)organisaties hebben de mogelijkheid om in te spreken. Eind oktober wordt een besluit genomen en daarna is de strategische omgevingsvisie definitief.
Van plan naar uitvoering
De strategische omgevingsvisie bepaalt de koers voor Dijk en Waard. Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. De volgende stap is om de visie uit te voeren. Nieuwe en bestaande projecten moeten bijdragen aan de koers. Waarbij we niet elk onderdeel apart bekijken, maar het grotere geheel in de gaten houden om alles goed op elkaar af te stemmen. We werken hiervoor met een strategische uitvoeringsagenda. Daarin staat welke middelen en acties worden ingezet. Ieder project krijgt daarbij eigen ruimte voor participatie. Op dit moment werken vele partijen al volop aan het realiseren van onze ambities. Van grote projecten als het Stationskwartier en het Kanaalpark tot kleinere projecten als de vergroening in het Stadshart. In deze projecten komen bebouwing en groen samen.Kijk voor meer informatie op dijkenwaard.nl/omgevingsvisie.