LANGEDIJK - Eens per jaar is het zo ver: tijd voor het kerstpakket! Oftewel, het moment dat je als werkgever zowel je eigen werknemers als zakelijke klanten bedankt voor hun inzet in het verstreken jaar. Deze diepgewortelde traditie gaat al jaren terug in de tijd. In dit artikel lees je alles over het ontstaan van kerstpakketten en hoe het kerstpakket er anno 2021 uitziet.

Kerstpakketten: waarom doen we het eigenlijk?
Je zou het waarschijnlijk niet zo snel bedenken, maar het kerstpakket stamt al uit de negentiende eeuw. Het bewaren van voedsel gedurende koude wintermaanden was destijds een ingewikkelde aangelegenheid. Boeren in allerlei delen van Nederland gingen met het voedsel dat zij zelf niet op konden of konden bewaren langs de deuren om buren een fijn kerstfeest te wensen.

In de loop der jaren is deze traditie door andere ambachtslieden overgenomen. Zij gaven hun personeel traktaties die ze met de gehele familie konden delen. Meestal bestaande uit voedsel en drank, maar steeds vaker in de vorm van kleine presentjes.

Kerstpakketten: hoe doen we dat anno 2021?
Het geven van een kerstpakket is inmiddels een traditie in Nederland die nagenoeg door ieder bedrijf en instelling is geïntegreerd. Tegenwoordig laten de meeste werkgevers kerstpakketten samenstellen door een extern bedrijf. Meestal wordt het kerstpakket gegeven in de vorm van een geschenkdoos, -mand of -tas. De inhoud varieert uiteraard ieder jaar, maar de keuze is tegenwoordig werkelijk waar reuze!

Hoe ziet het kerstpakket 2021 er precies uit?


- Traditioneel kerstpakket: Een traditioneel kerstpakket bestaat doorgaans uit enkele luxere levensmiddelen met een blijvend geschenk erbij.
- Thema-kerstpakket: De naam geeft het al weg, maar dit is een traditioneel kerstpakket opgezet rondom één thema, te denken aan producten uit een specifiek deel van de wereld, in een bepaalde kleur of voor een speciale gelegenheid.
- Kerstpakket-op-maat: Sommige werkgevers kiezen ervoor om hun medewerkers zelf iets uit te laten zoeken. Dit wordt ook wel een kerstpakket-op-maat genoemd. Vaak is dit een blijvend geschenk, een dagje uit of een donatie aan een goed doel.