Als je werkzaam bent in de bouwsector, heb je vast wel eens van VCA gehoord. VCA is een afkorting voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Hoewel het behalen van een VCA niet wettelijk verplicht is, zijn er wel enkele belangrijke voordelen aan verbonden. Hieronder lees je meer over het belang van VCA in de bouwsector.

1. Veilig en gezond werken

Na het behalen van een VCA-examen weet je alles over veilig en gezond werken. Dit is een belangrijk pluspunt voor jezelf, je team én je directe omgeving. Thema's die aan bod komen tijdens de cursus zijn onder andere de arbowetgeving, gevaarlijke stoffen en etikettering, brand- en explosiegevaar en handgereedschap en gereedschapsmachines. Potentiële gevaarlijke situaties op de werkvloer worden behandeld en besproken tijdens de cursus. Je leert zo precies hoe je deze kunt voorkomen.

Tip: het is aan te raden om alle medewerkers de VCA-basiscursus te laten volgen. Ook voor tijdelijke krachten en stagiairs is de cursus aan te bevelen. Leidinggevenden en zzp'ers kunnen zich voor de VCA-VOL-cursus inschrijven. Deze cursus laat zien dat je je kennis kunt toepassen op jezelf en het team waaraan je leiding geeft.

2. Bewijs van je kwaliteiten

Met een VCA-certificaat op zak toon je aan dat je over alle noodzakelijke kennis beschikt om je werkzaamheden in de bouwsector veilig en volgens de regels uit te voeren. Je laat bovendien zien dat je je verantwoordelijkheid neemt. Zo heb je niet alleen een belangrijke cursus gevolgd, maar houd je je kennis ook up-to-date tijdens de verplichte nascholingscursussen. Een VCA-certificaat is een bewijs van je kwaliteiten én helpt je bedrijf om zich te onderscheiden van andere bedrijven.

Goed om te weten: een VCA-diploma is tien jaar geldig. Na deze tien jaar volg je de cursus opnieuw omdat er vaak diverse wijzigingen zijn doorgevoerd in de regelgeving.

3. Streepje voor bij opdrachtgevers

Veel opdrachtgevers hebben voorkeur voor een bedrijf dat over alle belangrijke certificaten beschikt. Sterker nog, sommige opdrachtgevers zullen niet met je willen samenwerken als je niet aantoonbaar veilig en gezond kunt werken. Opdrachtgevers willen alle risico's immers zoveel mogelijk beperken. Het behalen van een VCA-certificaat in de bouwsector is dus van belang als je geen enkele klus wilt mislopen en vertrouwen wilt wekken bij potentiële klanten.

Goed om te weten: heb je interesse in internationale bouwprojecten? Het Nederlandse VCA-systeem voldoet aan de Europese richtlijnen. In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is je VCA-certificaat geldig. In andere landen wordt gewerkt met een vergelijkbaar systeem.